Kaupunkiviljelyä Tallinnassa

Tallinnassakin kaupunkiviljellään – ja miten! 

Kaltaiseni reipas aktivisti pyrkii sisällyttämään kylpylälomaankin aimo annoksen verkostoitumista. Tallinnan lomallani tapasin siis myös paikallisia kaupunkiviljely – aktiiveja. Virossa kaupunkiviljelyä kohtaan koetaan tiettyä ylenkatsetta, sillä neuvostoaikoina ruuan vähyyden takia lähes kaikki yrittivät harrastaa jonkinlaista kaupunkiviljelyä. Monille vanhemman polven ihmisille on siis nykyajan merkki, ettei tarvitse viljellä. Nykyään kuitenkin kaupunkiviljelyn trendikkyys on huomattu Virossakin, ja eräs ensimmäisiä innovatiivisessa viljelyssä kunnostautuneita onkin Linnalabor – ajatushautomo.

Linnalaborin projekteja ovat mm. tämä hauska ikkunapuutarha Telliskiven F – Hoone – ravintolassa.

Linnalabor on myös tutkinut saasteita kaupungissa viljellyissä vihanneksissa – virolaiset nimittäin tuntuvat olevan aivan erityisen epäluuloisia sen suhteen, että kaupungissa voisi kasvattaa puhdasta ruokaa. Tutkimuksen tulokset kuitenkin osoittivat toista, kuten olemme myös Dodossa todenneet.

Uusia projekteja kesällä 2011

Triin Pokk esitteli minulle joitain Tallinnan kaupunkiviljelyprojekteja. Katlaaed on lähellä satamaa sijaitseva joutomaa muurien välissä. Nyt paikalla oli vain paljon lumen alta paljastunutta roskaa ja muutenkin paikka oli aivan tyypillinen joutomaa, mutta Triin kumppaneineen oli suunnittelemassa paikalle ensi kesäksi kaupunkipuutarhaa. Suunnitelmat tuntuivat varsin selkeiltä, ja jännityksellä odotamme, mitä Katlaaedista kasvaa!

Kattopuutarha ja tehdasromantiikkaa

Pääsin myös tutustumaan Polymeeri – kulttuuritehtaan kattoterassipuutarhaan, joka oli aivan hämmästyttävän hieno. Se rakennettiin viime kesänä kierrätysmateriaaleista, kierrätetyistä eurolavoista ja autonrenkaista. Terassilla järjestettiin juhlia, ja penkeissä kasvoi mansikkaa ja virolaisia metsäekosysteemejä jäljitteleviä kasveja.

Nyt terassin puuhamiehet ja -naiset ovat laajentaneet projektia tehtaan katolle asti, jonne päästäkseen joutuu kipuamaan tikkaita. Näköalat katolta olivat mahtavat, ja putkesta ja autonrenkaista tehdyt kasvihuoneen alut olivat varsin innovatiivisia. Polymeerin sisätiloista löytyi myös kerrassaan ihmeellinen vesiviljelmä, joka oli rakennettu vanhoihin ilmastointiputkiin. Polymeerin projektin sivut löytyvät täältä.

One thought on “Kaupunkiviljelyä Tallinnassa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s