Malmö: jengiväkivaltaa ja viljelyä

Viime viikolla osallistuin Ruotsin Malmössä Active Citizens – Empowering European Citizens -koulutukseen.  Malmöstä on viime aikoina kuulunut ikäviä uutisia: Ruotsissa harvinaista jengiväkivaltaa, ampumisia ja levottomuutta. Vierailijalle Malmö kuitenkin näyttäytyi viehättävänä ja eläväisenä kaupunkina: opiskelijoita, falafelpaikkoja, maahanmuuttajia  monista eri maista ja paljon polkupyöriä.

Vaikka Malmössä onkin ristiriitaisuuksia ja joillain alueilla jopa 50% työttömyys, on näkyvissä myös paljon positiivista. Vanhana teollisuuskaupunkina Malmössä on paljon tyhjiä vanhoja teollisuustiloja, ja paikallinen vaihtoehtokulttuuri onkin ottanut ne tyyssijoikseen. Malmössä on erilaisia kulttuurikeskuksia ja tuunaamoja vaikka muille jakaa. Myös kaupunkiviljely kukoistaa, ja Malmön kaupunki tukee erilaisia viljelyprojekteja avokätisesti.

Vierailen Annan, Julian ja Julian luona Sevedgårdenin alueella. He asuvat aivan kivenheiton päässä ”Ruotsin vaarallisimmalta kadulta”, Rasmusgatanilta. Käymme kurkkaamassa kadunpätkää sunnuntaiaamuna, ja se vaikuttaa hyvin rauhalliselta. Muutenkin pahamaineinen alue muistuttaa tunnelmaltaan ennenminkin Pohjois-Haagaa kuin ghettoa. Väkivalta ja huumeet ovat kuitenkin todellisuutta, ja mitä ilmeisimmin Malmön kaupunki arvelee, että lähiön ilmapiiriä voisi parantaa aktiivisella kansalaisviljelyllä. Sevedgårdenin alueella toimii useita pienimuotoisia kaupunkiviljelyaloitteita. Sisäpihoilta löytyy Odlingsnätverketin viljelylaareja, paikallisen somaliyhdistyksen pihasta on myös tehty viljelmä ja Odla i Stan -projektilla on paikalla oma toimisto. Käväisemme toimistolla, sillä kaupunkiviljelytoiminnassa aktiivisesti mukana olevat emäntäni ovat osallistumassa viljelykurssille. Toimisto kuhisee porukkaa: viljelykurssi on mitä ilmeisimmin suosittu. Yksi emännistäni työskentelee myös täysipäiväisesti Barn i Stan-projektissa, joka pyrkii myös edistämään kaupunkiviljelyä ja erityisesti lasten osallistumista.

Pääsen käymään myös Mykorrhiza – kaupunkiviljelyprojektissa. Mycorrhizan juuret ovat hyvin poliittiset, projekti syntyi alunperin viljelemään ruokaa COP15- ilmastokokouksen mielenosoittajille. Viljelyt onnistuivatkin hyvin, ja soppaa riitti noin tuhannelle protestoineelle. Lina, joka esittelee meille mykorrhizojen nykyisiä projekteja, tekee selväksi että arvot ovat yhä edelleen tärkeä osa heidän toimintaansa. Mykorrhizat ovat saaneet Malmön kaupungilta vuosi sitten maata, ja perustaneet siihen yhteisöpuutarhan. Puutarhaa hoitaa vaihteleva joukko aktiiveja ja vihannekset ovat kaikkien poimittavissa. Projektin tarkoituksena on näyttää kaupunkilaisille, miten ruokaa kasvatetaan, ja luoda kaupunkiin yhteisöllinen kohtauspaikka. Tutulta kuulostaa! Tämän lisäksi Mycorrhiza pyrkii myös toiminnassaan käyttämään konsensuspäätöksentekoa ja arvostava vuorovaikutus -kommunikaatiomenetelmää.

Aika näyttää, miten kaupunkiviljely lopulta vaikuttaa Malmössä: onko yhteisöllisillä viljelylaareilla voima taannuttaa ristiriidat ja saattaa yhteen sotaisat osapuolet?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s