Sissiviljelystä ja kaupunkitilan käytöstä

Minulta on kysytty, olinko mukana tekemässä viime päivinä paljon uutisoitua Tokoinrannan kansanpuutarhaa, jotka muutamat aktiivit perustivat vappupäivänä ja jonka kaupunki on nyt käynyt peittämässä nurmella. No, en ollut. Enkä anna tämäntyyppiselle toiminnalle erityisempiä aplodeja kaikella kunnioituksella puutarhaa tekemässä olleita tuttaviani kohtaan.

Minulle kaupunkiviljely on poliittista toimintaa. Ei siksi, että siinä syntyisi vastakkainasetteluja esimerkiksi kaupungin ja viljelijöiden välille, tai siksi että joutomaiden haltuunottamisessa olisi kyse vastarintaliikkeestä. Hienoa minusta kaupunkiviljelyssä on, että se yhdistää niin monenlaisia ihmisiä, ja näyttäytyy matalan kynnyksen mielekkäänä ja positiivisena kaupunkilaisvaikuttamisena kaikenlaisista taustoista tuleville ihmisille .

Jo se, kuinka monenlaiset tahot ovat pyytäneet minua puhumaan tänä keväänä kaupunkiviljelystä kertoo minusta jotain siitä, miten monipuolisesti kaupunkiviljely vetoaa erilaisiin ihmisiin: olen saanut yhteydenottoja niin yritysmaailmasta kuin anarkisteiltakin. Minulle kaupunkiviljelyn poliittisuus syntyy siinä, että viljelyasian varjolla on mahdollista kiinnittää huomioita myös isompiin ruuantuotannon lainalaisuuksiin, ja ehkä saada ihmiset pohtimaan, olisiko isojen yritysten pyörittämälle teolliselle ruuantuotannon systeemille olemassa todellisia, toteutettavissa olevia vaihtoehtoja. Lisäksi viljelmän perustaja voi oppia kansalaistaitoja ja vaikuttamista, joihin minusta olennaisesti kuuluu kyky neuvotella myös erilaisten virallisten instanssien kanssa rakentavassa hengessä, ja ottaa huomioon kaupungin erilaiset alueet ja niiden stakeholderit.

Olen itse, ja monet muut tuntemani ja arvostamani kaupunkiviljelyaktivistit ovat tehneet todella paljon töitä sen eteen, että kaupunkiviljely on Suomessa näyttäytynyt positiivisena ja hienona tapana parantaa maailmaa ja kaupunkia. Sellaisena, johon ei liity voimakkaita vastakkainasetteluja, ja johon kaikenlaiset ihmiset, muutkin kuin radikaalit, ovat tervetulleita osallistumaan. Muistan, kuinka jotkut Dodon kaupunkiviljelyaktiivit kävivät joitain vuosia sitten tapaamassa Helsingin silloista apulaiskaupunginjohtajaa, ja tulivat takaisin nauraen, koska heitä oli tapaamisessa verrattu pandoihin: söpöihin eläimiin, joita kaikki rakastavat ja haluavat tukea, ja jotka jotenkin etäisesti liittyvät ympäristönsuojeluun..

Haluan myös tuoda esiin sen, kuinka hienosti Helsingin kaupunki on suhtautunut kaupunkiviljelytoimintaan alueellaan, ja tukenut esimerkiksi ympäristöjärjestö Dodon kaupunkiviljelytoimintaa. Kaupungin eri tahot ovat myös olleet aloitteellisia viljelyprojektien suhteen, ja esimerkiksi Rakennusvirasto on suhtautunut kaupunkiviljelyyn erittäin suopeasti.  Valtuustokäsittelyssä on myös ollut aloite, jossa päätettiin siitä, miten ja millä hinnalla kaupunki voi vuokrata alueitaan esimerkiksi asukasviljelmien perustamiseen. Tässä ote yleisten töiden lautakunnan lausunnosta: ”Rakennusviraston on mahdollista vuokrata hallinnassaan olevia katu- ja puistoalueita myös kaupunkiviljelyä varten. Kaupunkiviljelypaikkoja vuokrataan yhdistyksille ja yhteisöille, joiksi katsotaan myös esimerkiksi taloyhtiöt. Kaupunkiviljelmän kaupunkikuvallinen ja toiminnallinen soveltuminen katu- ja puistoalueelle arvioidaan vuokrauspäätöstä tehtäessä tapauskohtaisesti rakennusviraston asiantuntijoiden yhteistyönä.”  Yhden pienen luvattoman puutarhaläntin peittäminen nurmella on kaikkeen tähän verrattuna pikku juttu!

Olen itsekin ollut mukana perustamassa kaupunkiviljelmiä, joille luvan kysyminen on ollut vähän niin ja näin. Ne viljelmät on kuitenkin aina perustettu todellisille joutomaille, ei keskelle puistoa. Joutomaan tunnistaa siitä, että se on hoitamattoman näköinen, roskainen, rikkaruohoinen ja että ympäristön ihmisillä olisi toive sen käytöstä johonkin muuhun tarkoitukseen, esimerkiksi puutarhaksi.

Vaikka olenkin sydämeltäni anarkisti, en ymmärrä, mitä järkeä on kapinoida vain kapinoinnin vuoksi. Tässä maailmassa on paljon asioita, joiden puolesta pitää ja saa taistella, koska ne eivät välttämättä ratkea tai toteudu muuten. Kaupunkiviljelmien perustaminen Helsinkiin ei omasta vahvasta kokemuksestani ole yksi niistä, ja sitä osoittavat myös lukuisat luvalliset viljelmät ja myös luvattomat viljelmät, joihin viralliset tahot ovat suhtautuneet positiivesti. Luvat useimpiin viljelyprojekteihin on helppo saada, ja jopa Espan puistoon perustettavasta viljelmästä olisi mahdollista keskustella kaupungin kanssa hyvässä hengessä!

Minusta se, että perustaa viljelmän roskaiselle joutomaalle on kuin hävikkiruuan dyykkaamista kaupan roskiksesta: ei ehkä virallisen toimintatavan mukaista, mutta moraalisesti oikeutettua ja useimpien ihmisten hyväksymää. Viljelmän perustaminen keskeiselle paikalle ja nurmikon kuokkiminen pois kaupungin puistosta ilman edeltävää neuvottelua, osana jotain tempausta taas on itsekästä,  sillä siinä ei toteudu sosiaalipedagoginen yhteisöllisyyden periaate, jossa paikalliset asukkaat lähtisivät parantamaan kaupunkia omista lähtökohdistaan. Sissiviljelyäkin voi tehdä hyvällä maulla!  Kuka lopulta vastaa spontaanisti perustetun viljelmän hoidosta, jos lähialueen ihmiset eivät ole siinä mukana? Entä jos nurmikkoa olisikin haluttu käyttää pikniköintiin tai frisbeen heittelyyn?

Oma harras toiveeni on, että huolimatta viime aikojen uutisoinneista kaupunkiviljelyn positiivinen kuva säilyy, eikä suuri yleisö ala nähdä yhteisöviljelmien perustamista kaupunkitilaan pelottavana ja vieraannuttavana kapinaliikkeenä, vaan osallisuutta ja kaupunkitilassa tapahtuvaa dialogia lisäävänä toimintana, johon jokainen on tervetullut mukaan. Sama pätee myös kaupungin edustajiin, joiden toivon suhtautuvan kärsivällisyydellä myös villimpiin ja vallattomampiin viljelmiin, ja että uusien kaupunkiviljelmien perustaminen yhteistyössä kaupungin tahojen kanssa olisi jatkossakin helppoa. Yhteiskunta rakennetaan kuitenkin yhdessä, ja vastakkainasetteluja on minusta turha rakentaa silloin kun niitä ei ole.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s